Levi Residence

Addition to Private Residence, Santa Monica

The project called for the construction of a room to connect with an existing residence with a guest house. Located above a detached garage. The yard between the two structures is fairly small so the addition was conceived as a backyard room; one closely related to the yard while still performing its required function.

The southern wall is bent in order to maintain an existing tree. The tree is both compositional element on the façade and a functional one—it provides shade during the warm season. The foundation wall is recessed, creating a cantilever that disrupts, and therefore softens, the impact of the 14 foot high exterior wall. The façade facing the yard is composed of large windows and doors and employs a varied palette of natural materials.

This project also represents my interest in using drawing as a tool of inquiry and not just a representational one. Spatially, the project was developed through a series of isometric drawings. An isometric is a floor plan rotated 30 degrees and extruded upward. The purpose of this exercise was to identify the adjacent and overlapping transitional “nodes” that connect the two existing buildings. Once identified in the drawing, these nodes were projected back onto the floor plan and sections as voids around which the enclosure was formed.